Interview met Ralf en Davy

Personalia

Naam: Davy Koppen
Woonplaats: Weert
Leeftijd: 35

Werkhistorie: Verpleegkundige Intensive Care, 13 jaar. Zelfstandig ondernemer

Gehuwd/kinderen leeftijden: Samenwonend, 2 dochters (Sophie & Lotte – 2,5 jaar & 8 maanden)

Naam: Ralf van Heugten
Woonplaats: Mierlo
Leeftijd: 44

Werkhistorie: voormalig semiprof mountainbiker bij o.a. AA-Drink en Be One. DHL classic, AGU commerciële binnendienst, teammanager en oprichter Dolphin-Trek mountainbike team. Eigenaar Cycle Trend Nuenen, eigenaar Dr. Fit (fietsmetingen en fietsvakanties)

Gehuwd/kinderen leeftijden: Gehuwd met Yvonne, 1 dochter Elise (9jr.)

Hoe kennen jullie elkaar?

Davy: “Omstreeks een jaar of anderhalf geleden kwam de vader van Ralf een dag of twee ter bewaking op de Intensive Care te liggen. Achteraf bleek dat gelukkig zonder een ernstige oorzaak, maar gedurende die twee dagen had ik nachtdienst. Tijdens mijn ronde langs de patiënten raakte ik met Harrie in gesprek, vanwege het logo van Specialized op zijn T-shirt. Ik was op dat moment zelf de markt aan het verkennen, op zoek naar twee nieuwe fietsen en door de leuke gesprekken in die diensten ben ik klant geworden bij Cycle Trend.”

Ralf: “Via mijn vader die in het ziekenhuis door hem verzorgd werd, kwam Davy bij ons terecht en werd een goede klant bij Cycle Trend. Er was meteen een goede klik op persoonlijk gebied. Bovendien liggen mijn roots in zijn huidige woonomgeving, we hadden dus ook veel gemeenschappelijke bekenden en vrienden.”

Hoe zien jullie elkaar als ondernemer?

Davy: “Ik zie Ralf als een zeer bevlogen ondernemer, die Cycle Trend heeft opgebouwd vanuit het niets tot een begrip in de gehele regio. Hij heeft er met goede, strategische keuzes voor gezorgd dat ik in een ‘gespreid bed’ terechtkom en er nu vooral mee bezig ben alle goede dingen die Ralf heeft opgebouwd voort wil zetten en wil verbeteren waar dat mogelijk is. Ralf is een eerlijke, ambitieuze creatieveling, die mijns inziens met goed en degelijk advies zijn klanten de afgelopen jaren heeft bediend. Het team heeft aan hem een hele goede leidinggevende gehad, waar ik in de maanden die ik nu werkzaam ben bij Cycle Trend al ontzettend veel van heb mogen leren.”

Ralf: “Davy is een echte alleskunner. Hij heeft een gave die weinig ondernemers hebben, een perfecte combinatie van een zakelijke, maar ook zorgzame, service gerichte instelling en die gaan niet altijd hand-in-hand tegenwoordig. Dat Davy al meerdere jaren een goede ondernemer is, door het combineren van een baan in het Sint Anna in Geldrop met zelfstandig ondernemerschap in de Mini (auto) onderdelen maakte hem al redelijk uniek. Ik was echter compleet verbaasd over het ongekend hoge kennisniveau van hem. Toen ik hem in zijn eerste week al een topfiets zag verkopen met zoveel vuur en passie wist ik genoeg; dit was de enige juiste man voor ons!”

Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen?

Davy: “Ik runde naast mijn werkzaamheden als verpleegkundige al een bedrijf in auto- onderdelen, specifiek gericht op Mini’s. Kort nadat ik klant werd bij Cycle Trend, begon ik daar nog een tweede bedrijf dat zich richt op het aanbrengen van coatings op fietsen en het waxen van kettingen. Door deze ontwikkeling zijn Ralf en ik ook op zakelijk vlak gaan samenwerken.”

Ralf: “Davy werd eerst een goede klant. We bouwden al heel snel een goede relatie op en doordat hij vervolgens een tweede bedrijf startte in de coatings, werden wij weer klant bij Davy. Op deze manier hadden we op alle vlakken al een keer ‘geproefd’ en dat zat al vanaf dag één goed bij ons.”

Davy, hoe wist jij dat Ralf open stond voor een partnership of overname?

Davy: “Dat wist ik eigenlijk niet, bij een koffiemoment met Ralf kwam het plots ter sprake. Het idee was dat we het gingen hebben over een toekomstige manier van promotie van de coatings bij Cycle Trend. Die avond ging het echter helemaal niet over coatings, maar werd ik geïnformeerd over Ralfs toekomstplannen. In eerste instantie heb ik toen gezegd dat ik vooral mijn baan in het ziekenhuis wilde blijven behouden en genoeg te doen had met de andere twee bedrijven. Maar als het idee dan eenmaal in je hoofd zit, is dat moeilijk te stoppen. Na enkele gesprekken met mijn accountant en adviseur heb ik besloten er 100% voor te gaan.”

Zijn er meerdere geïnteresseerden de revue gepasseerd?

Ralf: “Jazeker. Ik heb al eens met andere partijen gesproken en ook binnen onze eigen gelederen was er interesse. Dit waren leerzame momenten voor mij. Het komt niet elke dag voor dat je ‘je kindje’ kan gaan overdragen. Daarnaast heb ik ook buiten de winkel al eens rondgekeken waar mijn mogelijke toekomst zou liggen. Toen het overnametraject uiteindelijk afketste zijn de plannen ontstaan om de zakelijke markt (B2B) op te gaan in combinatie de organisatie van fietsvakanties en professionele metingen. Ik wist echter zeker dat ik dit niet zonder een partner wilde gaan doen. Dus stond ik opnieuw open voor een partnerschap. Het bewuste koffiemoment met Davy voelde dat zo goed, dat ik daarna geen moment meer getwijfeld heb dat dit de juiste man was.”

Davy: “Er zijn andere gesprekken geweest, maar vanaf het moment dat Ralf en ik in gesprek gingen over een mogelijke overname maakten we telkens duidelijke afspraken, waar we ons beiden stipt aan hielden. Dit zorgt voor vertrouwen van beide kanten, waardoor het uiteindelijke voortraject ook niet heel erg lang heeft geduurd.”

Ralf, hoe reageerde het personeel eigenlijk op het nieuws van de overname?

Ralf: “Mijn medewerkers waren natuurlijk verrast, ten eerste ook omdat ze niet op de hoogte waren dat ik openstond voor een partner of overname. Daarop volgden wel een aantal personeelswisselingen, maar dat was ook niet erg en soms ook nodig. Davy wilde een team dat er 100% voor ging en ik wilde een team achterlaten dat 100% achter Davy en mij zou staan. Het is leuk te zien dat zelfs oudgedienden nu weer terug zijn gekomen bij de Cycle Trend familie. Op een uitzondering na, heb ik nog met iedereen goed contact.”

Vanwaar de termijn tot einde jaar?

Davy: “Onze insteek was dat een overname die per direct zou plaatsvinden een gruwelijke impact zou hebben op de bedrijfsvoering. Enerzijds omdat Ralf als bekend gezicht en eigenaar van de winkel door veel mensen herkend wordt, en je dat niet direct wil omgooien. Anderzijds omdat ik van buiten de branche kom en je niet alleen als bevlogen en passievol hobbyist van je hobby je werk kan maken. Een langere tijd om deze transitie te laten verlopen, met daarin telkens stappen te nemen, heeft ervoor gezorgd dat ik kon wennen aan mijn nieuwe functie en mijn nieuwe werkzaamheden. Tegelijkertijd heb ik in die periode onze klantenkring mogen ontmoeten en weet een groot gedeelte daarvan nu ook dat iemand anders de zaak runt.”

Ralf: “Dat was inderdaad een weloverwegen beslissing, zodat Davy rustig kon instromen en ik de tijd en ruimte kreeg met mijn nieuwe zaak vorm te geven. Corona heeft daar overigens flink verwarring in geschopt (lachend). Ik ben er samen met Davy vol ingevlogen en heb zelden iemand het zo snel op zien pikken. Dat verdient alle lof en respect voor Davy en voor mij voelde het heel goed om iemand te zien die een betere versie van mijzelf was geworden. De coronatijd heeft hem letterlijk voor de leeuwen gegooid en ik ben blij dat ik het nog mee heb mogen maken. Het verder uitbouwen van mijn activiteiten zijn daardoor wat later dan gepland gestart.”

 

Wat is er merkbaar veranderd door jullie samenwerking?

 Davy: “We hebben ervoor gekozen enkele strategische wijzigingen aan te brengen, die vanwege een frisse wind door het bedrijf en de coronaperikelen precies op het goede moment zijn gekomen. Er is uitbreiding gekomen op de winkelvloer en in de werkplaats, om ervoor te zorgen dat er een vast aanspreekpunt is wat betreft service & garantie, maar ook dat de doorstroming in de werkplaats nog beter kan worden. We willen hiermee zoveel mogelijk aansluiten op de uitstraling die de winkel heeft en de klantbeleving naar een nóg hoger niveau te tillen.”

Ralf: “Davy heeft enorm veel geïnvesteerd in nieuwe goede mensen en ondanks de schaarste als gevolg van o.a. Covid-19 een dijk van een team neergezet. Dat is eigenlijk nu pas beter zichtbaar, simpelweg omdat het tijdens de piek van coronagolf stevig aanpoten was voor iedereen. Op detailniveau zijn alle open eindjes ook weggewerkt en komt er een nieuw voorraadsysteem en flinke uitbreiding in de werkplaats. Zowel op het vlak van personeel als materieel. Het is mooi te zien hoe goed Davy zijn zaakjes geregeld krijgt.”

 

De naam Cycle Trend blijft die hetzelfde?

 Davy: “Daar verandert helemaal niets aan. De omgeving kent de winkel al jaren onder deze naam en ik zie geen noodzaak daar iets aan te veranderen. Wat goed is, moet vooral ongewijzigd blijven.”

Ralf: “Zie reactie van Davy; ik had ook niet anders verwacht van hem (lacht).”

Ralf, wat gaat je rol worden na de overname dit jaar?

Ralf: “Ik ben en blijf natuurlijk wel als persoon betrokken, maar Cycle Trend is vanaf dan echt wel 100% van Davy en zijn team. Ik blijf er ook komen als klant, liefhebber en uiteraard voor de lekkere koffie. Mijn nieuwe bedrijf gaat zich dichtbij vestigen met kantoor en meetruimte, dus zal ik nog zeer regelmatig even binnenwandelen.

Ik ga mij richten op de zakelijke fiets markt voor mobiliteit oplossingen, daarnaast een tak met luxere fietsvakanties.

Voor het nieuwe bedrijf Cycle-Plan zijn we alles nu verder aan het uitwerken. Nog voor de jaarwisseling hoop ik de websites en dergelijke te realiseren. Ik ben natuurlijk al voortvarend gestart, maar het is nu zaak alles goed uit te rollen. Details volgen nog zeker.”

 

Een overname in coronatijd, ging dat vanzelfsprekend?

Davy: “Absoluut niet! Onze peildatum was vanaf de eerste gesprekken altijd 1 april. We weten allemaal dat 1 april in de eerste golf viel. Die dag ging ik letterlijk van het redden van mensenlevens op 31 maart, naar de fors toegenomen drukte in de fietsenbranche. Vanaf 1 april is het eigenlijk een groot gekkenhuis geweest en dat heeft ervoor gezorgd dat er van een rustige transitie nooit sprake is geweest. Het klinkt misschien stom, maar ik moest er vanaf dag één staan en heb nog nooit zoveel geleerd in drie weken tijd. Die eerste maand was ook echt slopend met een jong kindje thuis, een verse overname en de gruwelijke toename van drukte in de winkel.”

Ralf: “Het plan voor een rustige overname stond keurig op papier. De werkelijkheid was compleet anders door Covid-19. Davy moest meteen zijn mannetje staan. Nieuwe mensen in het team zouden we rustig opleiden, maar die werden ook meteen voor de leeuwen gegooid. Uiteindelijk heeft dit allemaal goed uitgepakt. Het team ging er écht voor en nadat er in de verkoop en service versterking kwam, zijn we redelijk bijgekomen. Het is een vuurdoop geweest van jewelste, maar wel eentje die meteen duidelijk maakte dat Cycle Trend klaar is voor de toekomst!”

Zijn er nog aanpassingen doorgevoerd in het assortiment? En kunnen we nog meer verwachten in de toekomst?

Davy: “Zoals al eerder gecommuniceerd, zijn we heel erg blij met het dealerschap van Cervelo. We hopen hiermee iets meer aan te sluiten bij de wensen van triatleten en race/gravel-liefhebbers. Daarnaast hebben we Musing opgenomen in het assortiment, om tegen aantrekkelijke prijzen fietsen te kunnen leveren die de klant naar wens kan samenstellen. Ook zijn we in de tussentijd Enve Ride Center geworden, wat betekent dat we bijna het gehele assortiment Enve vanuit voorraad kunnen leveren buiten wielsets. Of er in de toekomst nog iets gaat veranderen is nooit duidelijk, maar momenteel zijn we heel tevreden met het aanbod.”

Ralf: “Eigenlijk hebben we al het goede behouden of verder uitgebreid, zoals Specialized en Cube als hoofdmerken met Open en Pilot als goede aanvullingen in de niche markt. Door onder meer mijn nieuwe firma is er met Musing een welkome aanvulling gekomen op het gebied van betaalbare custom fietsen en was ik wel verrast dat Cervelo ons benaderde voor een mogelijk dealerschap. Daar hoefde Davy ook niet lang over na te denken. Zijn hele garage staat namelijk vol met Specialized en Cervelo. Dat Jumbo-Visma er volgend jaar mee gaat rijden – naast de toppers die al op Specialized rijden – geeft ons een rijk gevoel, we hebben DE merken in huis die men wil op dit moment!”

Ralf, wat zijn je de dingen die het meeste bij zullen blijven zowel positief als negatief?

Ralf: “Dat zijn voor buitenstaanders ongetwijfeld de twee grote inbraken, waarbij er eentje helaas slaagde en een tweede gelukkig veredeld werd. Daarnaast ben ik wel eens opgelicht of bedreigd. Dat schijnt er tegenwoordig bij te horen, maar wennen zal het nooit. Het meest verschrikkelijke vind ik het plotselinge overlijden van mijn steun en toeverlaat in de werkplaats: Jeff. Van Dichtbij zagen we hem door de kanker opgevreten worden. Ik mis hem nog elke dag als ik de werkplaats inloop.

Maar zoals Jeff ook altijd positief was en bleef, kijk ik vooral met veel trots en plezier terug op mijn winkelperiode. Ik heb enorm veel mensen leren kennen, fietsvrienden en echte vrienden gemaakt. Veel van de wereld mogen zien door mijn passie voor fietsen en in Eindhoven en omgeving zijn we een begrip geworden. Ik ben trots op iedereen die daar een steentje aan bijgedragen heeft!”

Hoe is de samenwerking samen tot dusver verlopen?

Davy: “Uiterst prettig. Ik had vanaf het allereerste moment meteen het gevoel dat we er samen aan gingen werken om de overname zo prettig mogelijk te laten verlopen. Ralf heeft mij overal in betrokken en veel beleidsmatige keuzes laten maken, om de toekomst van het bedrijf meer mijn eigen kleur te geven. Dat verdient respect, want het is niet gemakkelijk om het bedrijf dat je gedurende jaren hebt opgebouwd tot een succesvolle onderneming, uit handen te durven geven aan de opvolger die slechts kort daarvoor nog hele andere dingen deed dan een fietsenwinkel runnen!”

 

Ralf: “Ik sluit me helemaal aan bij Davy. Een geweldige vent, met wie ik buiten de winkel nog meer passies deel zoals snelle auto’s. Hij staat ook open voor kritische noten en is een zeer betrouwbare man die weet wat ie doet en wil bereiken.
Ik wens hem dan ook vooral heel veel plezier met de nieuwe uitdaging. Succes heeft ie er al mee namelijk!”